Consell de Drets Humans de Nacions Unides, OSCE i Consell d'Europa

Durant els darrers dos anys, l’Assemblea ha incrementat la presència i activitat en organismes internacionals per denunciar la repressió de l’Estat espanyol contra el poble de Catalunya. En el marc del Consell de Drets Humans de Nacions Unides, l’Assemblea ha estat present de forma regular a les sessions del Consell, on ha denunciat la persecució de l’Estat contra el moviment independentista català a través d’intervencions d’ONG internacionals (com l’alemanya Society for Threatened Peoples) i de l’organització d’esdeveniments públics sobre el cas.

En paral·lel, l’Assemblea va participar en el procés de l’Examen periòdic universal (EPU) de l’Estat espanyol de gener de 2020, amb un informe presentat conjuntament amb l’Organització de les Nacions i Pobles No-representats (UNPO) que va posar l’accent en la persecució dels representants polítics de la minoria nacional catalana a l’Estat espanyol i dels activistes independentistes. Aquest informe va contribuir al fet en el marc de l’EPU fins a 23 estats de Nacions Unides fessin referència a les violacions de drets civils i polítics de l’Estat espanyol durant els darrers cinc anys, en clara referència a la situació a Catalunya.

L’entitat també ha intervingut en fòrums sobre minories nacionals de Nacions Unides, com el Fòrum Regional Europeu al maig de 2019 i el 13è Fòrum Global al novembre de 2020, en el marc del qual es va organitzar una taula rodona i es va presentar un informe per denunciar el discurs d’odi contra la minoria nacional catalana.

Pel que fa a altres organismes internacionals, s’ha participat de forma regular en les trobades de l’Organització per a la Seguretat i Cooperació a Europa sobre drets humans, on s’han fet intervencions i s’ha presentat documentació escrita per denunciar les vulneracions de drets per part de les institucions espanyoles contra el poble de Catalunya (setembre 2019, novembre 2019 i juny 2020). Pel que fa al Consell d’Europa, l’Assemblea ha fet una tasca de denúncia i incidència, com l’enviament de comunicacions a la comissionada de Drets Humans, Dunja Mijatovic, al novembre de 2018, o una trobada al febrer de 2020 amb el ponent del grup de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa que investiga la vulneració dels drets polítics de representants electes empresonats kurds i catalans a Turquia i l’Estat espanyol respectivament.

Iniciativa ciutadana europea

Al maig de 2019 l’Assemblea Nacional Catalana, conjuntament amb el Consell per la República, va preparar i presentar una iniciativa ciutadana europea (ICE). Aquesta iniciativa té com a objectiu recollir un milió de signatures arreu de la Unió Europea per demanar que s’apliqui a l’Estat espanyol l’article 7 del Tractat de la Unió, per la violació sistemàtica de drets humans contra el poble de Catalunya, la qual cosa comportaria que se suspengués de forma efectiva el dret a vot d’Espanya a les institucions comunitàries.

En un primer moment la Comissió Europea va rebutjar la tramitació d’aquesta ICE, fet que va dur l’Assemblea i el Consell per la República a recórrer la decisió al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, on el recurs està pendent de resolució.

Campanyes internacionals

L’Assemblea ha organitzat dues campanyes internacionals de denúncia de la causa general contra l’autodeterminació de Catalunya: “Make a Move, Self-determination is a right not a crime”, durant el judici del Suprem, i “Stand Up for Catalonia”, per la sentència del judici del Suprem. També s’ha organitzat la campanya “#DefendCataloniaSaveEu”, de sensibilització dels parlamentaris europeus en el marc del suplicatori contra els eurodiputats exiliats.