Acusació popular al jutjat de Barcelona per les denúncies de les víctimes de la violència policial de l'1O

L’Assemblea està personada com a acusació popular en el procediment d’instrucció que se segueix al Jutjat d’Instrucció 7 de Barcelona en la causa de les agressions de la Policia Nacional per les càrregues en 27 col·legis l’1 d’octubre de 2017. L’Assemblea, com a entitat promotora del referèndum d’autodeterminació, té un compromís amb la defensa de les persones agredides per la policia, i per això va acordar personar-se com a acusació popular, quan l’Ajuntament de Barcelona va ser expulsat de la causa, per tal de donar suport a les acusacions privades de moltes persones ferides i per tal que s’arribi a la condemna dels responsables d’aquella agressió contra votants en el referèndum d’independència.

És un procediment complex amb 27 escoles de Barcelona afectades, entre les quals escoles com la Mediterrània, Pau Claris, Àgora i Ramon Llull i més de 300 denúncies de lesionats per les càrregues policials durant la jornada del referèndum convocat per la Generalitat. En total, hi ha una cinquantena d’agents i caps de grup de la Policia Nacional imputats, vuit dels quals són inspectors en cap.

Defensa de Jordi Sànchez

El 20 de setembre de 2017, l’autoritat judicial acordà un registre al Departament d’Economia del govern de la Generalitat, per impedir la celebració del referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre. Diverses associacions, entre elles l’Assemblea, van convocar una concentració de protesta davant l’edifici. A la manifestació no es van produir agressions físiques. L’únic perjudici foren danys materials en uns vehicles que la Guàrdia Civil havia deixat estacionats al carrer.

El 22 de setembre de 2017 la fiscalia va denunciar Jordi Sànchez, com a president de l’Assemblea, i Jordi Cuixart, com a president d’Òmnium, acusant-los de sedició. El 16 d’octubre, citats com a investigats, s’acordà el seu ingrés a presó provisional. El judici tingué lloc al Tribunal Suprem entre els mesos de febrer i juny de 2019 i el 14 d’octubre de 2019 la sentència els condemnà per un delicte de sedició a nou anys de presó i inhabilitació absoluta.

Segons el Tribunal Suprem, la responsabilitat de Jordi Sànchez es devia a la seva condició de president de l’Assemblea, i al seu lideratge en la manifestació del 20 de setembre de 2017. Se li atribueix, a més, haver donat suport als plans del govern per organitzar un referèndum i haver assistit a reunions de preparació del referèndum. S’esmenten manifestacions convocades per l’Assemblea en anys anteriors, tot i que es reconeix que foren pacífiques.

Contra aquesta sentència es va interposar sense èxit incident de nul·litat d’actuacions davant del propi Tribunal Suprem i posteriorment recurs d’empara davant el Tribunal Constitucional que fou desestimat per sentència de 2 de juny de 2021, amb el vot particular de dos magistrats que consideraven que en la condemna per sedició de Jordi Sànchez s’havia vulnerat el seu dret a la legalitat penal en relació amb els seus drets a la llibertat personal, ideològica i de reunió.

El 20 de setembre de 2021 es va presentar la demanda per vulneració de drets humans davant el Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg.

Recursos per la vulneració del dret de reunió per part de la Junta Electoral

Durant la campanya electoral de les eleccions al Parlament de Catalunya del 14 de febrer de 2021, la Junta Electoral Provincial de Barcelona va prohibir a l’Assemblea l’organització de concentracions en favor de les preses i presos polítics al·legant que el seu contingut és indirectament electoral.

L’Assemblea va mantenir les concentracions en suport a les persones represaliades a tot el territori i va presentar quinze recursos a la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra els acords de la Junta Electoral Provincial de Barcelona, per vulneració del Dret fonamental de Reunió.

El juliol del 2021 el TSJC va resoldre els recursos, donant la raó en 7 casos a l’Assemblea, i desestimant el recurs de l’Assemblea en 8 casos. El més greu és que en tres casos, per unanimitat, el tribunal considera que es pot prohibir el dret de reunió si no s’ha comunicat en el termini de 10 dies i és fonamenten en una llei franquista (concretament la Llei 17/1976, reguladora del dret de reunió, que està derogada per la pròpia Constitució Espanyola i expressament per la Llei Orgànica 9/1983.

El 20 d’octubre de 2022 l’Assemblea va interposar tres recursos d’empara al Tribunal Constitucional contra aquestes sentències. En els recursos s’argumenta que el TSJC ha vulnerat el dret fonamental de reunió contingut a l’article 21 de la Constitució Espanyola i l’article 11 del Conveni Europeu per a la Protecció dels Drets Humans i les Llibertats Fonamentals i el dret fonamental a la tutela judicial efectiva, reconegut a l’article 24 de la Constitució Espanyola. 

Defensa de l'entitat en les denúncies pel consum estratègic

Foment del Treball va demandar el juliol del 2019 l’Assemblea per la seva campanya de Consum Estratègic al Jutjat Mercantil núm. 11 de Barcelona per una possible infracció de la llei de competència deslleial, i va presentar també una denúncia per vulneració de la competència a l’Autoritat Catalana de la Competència i a la Comisión Nacional de Mercados y de la Competencia.

La Generalitat va intentar retenir la competència però el Tribunal Constitucional va resoldre en favor de l’Estat i la Comisión Nacional de Mercados y de la Competencia va obrir expedient administratiu sancionador contra l’Assemblea el desembre del 2020.

El 17 de juny de 2022 la CNMC va resoldre arxivar l’expedient sancionador contra l’Assemblea. Malgrat que s’evitaven les multes milionàries, la resolució deixava en mans del jutjat mercantil sancionar l’Assemblea per boicot.

El jutjat mercantil número 11 de Barcelona havia estimat parcialment les mesures cautelars sol·licitades per Fomento del Trabajo Nacional, en la seva resolució del 20 de desembre de 2019. La interlocutòria imposava a l’Assemblea el tancament del web i la prohibició de fer cap mena d’acció pública de la campanya “Consum Estratègic”.

El 17 d’octubre de 2022, el jutjat mercantil número 11 de Barcelona va sentenciar a favor de Foment, qualificant la campanya de deslleial i contrària a la bona fe, ordenant el tancament definitiu del web de Consum Estratègic i prohibint a l’Assemblea qualsevol campanya, i àdhuc ajudar a tercers a fer aquesta campanya.

Contra aquesta resolució, el 17 de novembre de 2022, l’Assemblea va interposar un recurs d’apel·lació davant l’Audiència de Barcelona que incorporava el plantejament d’una qüestió prejudicial al TJUE de Luxemburg.

Recurs al Tribunal Constitucional per la vulneració del dret dels electors

El 15 d’octubre de 2018, una trentena de persones d’un teixit molt ample i divers de la societat civil va presentar un recurs d’empara, impulsat per l’Assemblea Nacional Catalana, al Tribunal Constitucional espanyol per la suspensió dels diputats processats del Parlament. El recurs es va presentar contra la interlocutòria del Jutge Llarena del Tribunal Suprem del 9 de juliol de 2018, que suspenia les funcions de diversos diputats del Parlament.

Amb aquesta suspensió, contrària a la llei, es vulnera el dret dels ciutadans a participar en els afers públics directament o per mitjà de representants lliurement escollits en eleccions per sufragi universal, recollit a l’article 23.1 de la Constitució i el 25 a) del Pacte Internacional dels Drets civils i polítics de les Nacions Unides.

La suspensió dels parlamentaris i la seva substitució per d’altres diputats, contrari al dret parlamentari, afecta la representació política que els han conferit els electors afectant les majories parlamentàries i limitant els drets exercits per la ciutadania a les eleccions del 21 de desembre de 2017. També afecta els drets a la llibertat personal, d’expressió i d’associació recollits en totes les normes de Drets humans de la Constitució, europees i de les Nacions Unides.

El 17 de desembre de 2020 el Tribunal Constitucional va dictar sentència desestimant el recurs de l’Assemblea. Ara bé, aquesta sentència negativa va ser utilitzada per l’advocat Nico Kirsch en la causa de la suspensió dels diputats al Comitè de Drets Humans de Nacions Unides, i va ser clau per poder justificar que s’havien esgotat els recursos interns.

Acció jurídica internacional a Nacions Unides

Al maig i juny de 2019 el Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària de Nacions Unides va emetre dos dictàmens en què exigia l’alliberament immediat dels presos polítics catalans, tot afirmant que l’organització d’un referèndum d’autodeterminació és permesa segons la legislació espanyola i que l’Estat espanyol ha vulnerat drets fonamentals dels presoners polítics catalans.

Els dictàmens van ser fruit d’una demanda de les defenses de set dels presos polítics catalans impulsada per Neus Torbisco, professora de drets humans al Graduate Institute de Ginebra, i cofinançada per l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural al febrer del 2018. L’advocat britànic Ben Emmerson es va posar al capdavant de la causa, un reconegut expert en dret internacional humanitari, amb més de 25 anys d’experiència litigant davant de tribunals internacionals.

Al setembre de 2020, el Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària de les Nacions Unides va publicar l’informe anual on feia seguiment dels dictàmens emesos el 2019: hi destacava que l’Estat espanyol no havia implementat la recomanació d’alliberar de forma immediata les preses i els presos polítics catalans. Al gener de 2021 la justícia belga va utilitzar els dictàmens del Grup de Treball de Nacions Unides com a jurisprudència per justificar la no extradició a Espanya del conseller Lluís Puig.

El març de 2018, el Comitè de Drets Humans de Nacions Unides va emetre una resolució en la qual va instar l’Estat a “prendre totes les mesures necessàries per garantir que Jordi Sànchez pot exercir els seus drets polítics“. La resolució responia a una petició formulada el 21 de març per l’advocat de l’expresident de l’Assemblea Nacional de Catalunya, Nico Krisch. La demanda, finançada per l’Assemblea, es va presentar davant l’ONU en considerar que el Tribunal Suprem (TS) estava vulnerant els drets polítics de Sànchez en no permetre’l sotmetre’s a la investidura: ni li va concedir la llibertat provisional ni li va donar permís per anar a ple. Aquesta demanda, així com la de la suspensió dels seus drets com a diputat, va ser retirada del Comitè de Drets Humans i va ser presentada al Tribunal Europeu d’Estrasburg que la va admetre a tràmit el 24 de maig de 2023. .   

L’Assemblea també va co-impulsar i co-finançar el desembre de 2018 una denúncia presentada pel lletrat Nico Krisch, davant del Comitè de Drets Humans de Nacions Unides, sobre el cas de possible vulneració dels drets de participació política de Carles Puigdemont, d’Oriol Junqueras, de Raül Romeva, de Josep Rull i de Jordi Turull per part de l’Estat espanyol, en suspendre’ls de les seves funcions com a diputats sense cap sentència prèvia.

El 31 d’agost de 2022, el Comitè de Drets Humans de Nacions Unides va dictaminar que l’Estat espanyol va violar els drets polítics dels ex-membres del govern i del Parlament de Catalunya, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Josep Rull i Jordi Turull. Concretament, el Comitè considera que la suspensió de tots els drets i deures de representació parlamentària va ser una violació de l’article 25 del Pacte de Drets Civils i Polítics relatiu al dret a la participació política. El 18 de maig de 2023, el Comitè va dictaminar de manera similar en relació a la suspensió com a diputat del President a l’exili, Carles Puigdemont.

Querella i altres accions de denúncia de l’espionatge amb Pegasus.

L’Assemblea compta amb sis afectats pel cas d’espionatge Pegasus, destapat pel centre de recerca de la Universitat de Toronto, Citizen Lab l’abril del 2022. Les víctimes d’Assemblea són dos expresidents de l’entitat, Elisenda Paluzie i Jordi Sànchez, dos membres del seu Secretariat Nacional, Arià Bayè i Sònia Urpí, i dos socis de base, Jordi Baylina, resident a Suïssa, i Jordi Domingo Ceperuelo.

El jutjat d’instrucció número 23 de Barcelona va admetre a tràmit, el 26 de juliol de 2022, la querella de l’Assemblea Nacional Catalana pel Catalangate. El gener del 2023, l’Assemblea va presentar una prova pericial feta per pèrits acreditats que confirma les infeccions i els atacs detectats per Citizen Lab i Amnesty Tech.

L’Assemblea va presentar, conjuntament amb l’Organització de les Nacions i els Pobles no Representats (UNPO), l’abril del 2022, una denúncia a diversos relators de Nacions Unides. En resposta a aquesta denúncia, tres Relators Especials de les Nacions Unides van fer arribar el 24 d’octubre de 2022 a l’Estat espanyol la seva preocupació per l’afer d’espionatge polític del Catalangate i la violació de drets humans que hi han observat, i exigeixen una investigació i reparació per les víctimes. Després de la resposta insatisfactòria de l’Estat, la comunicació dels relators va ser publicada al web de l’Oficina de l’Alt Comissionat de Drets Humans de Nacions Unides el 2 de febrer de 2023.